Erina Nabilah

Erina Nabilah

Blog Archive


Friday, December 29, 2006

Bengap??

Hari: Khamis, 28/12/06
Tempat: tempat duduk menunggu depan farmasi, SJMC
Jam: 13:20

Anak: Ni je yang ada...
Ibu: Bukan ni laa..Apesal ko ni bengap sangat?
Anak:.....
Ibu: Kan mama kata Mentos chewing gum?
Ryu_hana: Dia kata anak dia bengap? Err..ada ke mentos chewing gum? Siapa yang bengap sebenarnye ni? (Dalam hati je)
Anak: Abis tu ni je yang ada...
Ibu: Kalau takde, jangan la beli....
Anak: (terus berlalu, gi tempat lain)

Moral: Jangan sumpah seranah anak especially depan public. Aku yang dengar ni pun rasa macam nak toleh belakang tengok rupa mak yang cakap anak dia bengap sampai orang lain boleh dengar (aku le tu). Kata-kata tu kan doa. Sebab itu kita digalakkan letak nama anak yang elok-elok. Moga-moga akan jadi orang yang seperti namanya.

Masa nama keluarga tu dipanggil untuk ambil ubat, dapat la aku tengok rupa ibu tu. HHmmm...sebenarnye tak terkejut pun tengok dia sebab macam dah boleh agak rupanya macamana...

Tuesday, December 26, 2006

Kecewa

Memang kecewa. Sangat kecewa. Bengang betul.

Dari Jumaat, 2nd car tu duduk workshop. Masalahnya, enjin bergetar kuat, dah tak pick up. Hari ni baru ambik balik. Bayangkan dari Jumaat sampai Selasa duduk bengkel patut dah okay kereta tu.

Hari ni ambik balik. Kena bayar empat ratus enam puluh tiga ringgit. Takde duit kecik, tiga ringgit dapat diskaun. Jadi, total kena bayar ringgit malaysia empat ratus enam puluh sahaja. Yang ditukar,

1) Engine mounting
2) Gear box mounting
3) Spark plug

Tapi bila bawak balik rumah kereta tu, on the way dah gigil balik. Tak pick up langsung. 100 km/j pun tak buleh pegi. Naik bukit skit kena tukar gear 3 dari gear 5. Selalu Elite Highway, kita lalu lorong tengah. Tapi hari ni, kena lalu lorong kiri sekali. Kalau tidak, ganggu orang lain.

Kita bengang betul la. Apa agaknya yang pomen betulkan? Langsung tak betulkan langsung! Duit dah bayar. Mahal pulak tu. Kalau murah, memang tak kisah. Ni tidak buleh dapat handbag dan purse jenama GUESS satu set!

Esok, aku nak hantar balik kereta tu kat bengkel yang sama. Aku taknak bayar satu sen. Dalam kepala ni, dah karang apa aku nak bebel kat diorang esok. Merugikan aku jerk. Kalau tak reti nak betulkan, bagitau awal-awal.

Takde la aku kecewa sebegini rupa!!

Thursday, December 21, 2006

Lagi kisah banjir


Pagi tadi me & hubby bertolak ke Labis, Segamat. Hajatnya nak tolong parents & adik bersihkan rumah. Kami tak tengok suratkhabar pun sebelum bertolak tu.

Highway okay je selepas accident dekat susur keluar Senawang sikit jerk. Accident tu teruk jugak. Satu lori (kepala lori remuk), satu kereta Waja (sebelah pemandu remuk), satu Mercedes (bahagian depan saja remuk).

Me & hubby berhenti untuk breakfast kat Restoran Jejantas Ayer Keroh. Pekena Hot Congee yang lebih senang dipanggil bubur nasi je la. Pernah dengar ke perkataan congee tu? Saya 2nd time la dengar sebab dah penah datang makan bubur nasi kat kedai yang sama dulu.

Lepas makan, sambung perjalanan dan bila sampai kawasan Jasin, jalan ke arah selatan dua-dua lorong ditutup untuk laluan. PLUS buka satu lorong dari arah utara untuk digunakan ke selatan. Hhmm...air tak surut lagik ni...Masa lalu pekan Tangkak, jalan okay je. Yang kata ada banjir kat depan sekolah cina tu pun dah kering dah.

Kami tak sangka apa-apa lagi ni. Opsss..tiba di Bukit Serampang, ada tanah runtuh skit. Nasib baik kami tak balik malam tadi. Depan skit kat Durian Condong, alamak banjir lagi. Semua kereta u-turn balik. Rugi la tak bawak kamera. Kalau tak buleh tunjuk gambar banjir lagik.

Kami pusing balik ambik jalan lain pulak. Kali ni kena lalu bandar Segamat. Masa tu kami tak beli paper lagik. Sampai kat Jementah, kat tepi sungai ada ramai orang berkumpul. Ni mesti ada orang lemas ni. Kami tak berhenti, terus je jalan. Jalan sikit jerk, dah kena berhenti balik sebab ada motor dari arah bertentangan tunjuk isyarat tak buleh lalu. Banjir jugak ke?

Kami berhenti kereta kat tepi, dan jalan kaki tengok paras air. Tinggi jugak. Kalau kereta toksah la berani-berani cuba lalu. Yang berani lalu, cuma bas dan lori yang tinggi sama dengan bas je. Ada satu kembara cuba sekerat jalan, lepas tu patah balik. Hhhmmm...

Last-last, tepon mak bagitau kami tak dapat balik sebab laluan semua terputus. Mak kata takpe la...dah nak abis kemas...lagipun adik ada cuti kat rumah, dia pun buleh tolong...Alahai kesian mak...sorry ye mak...

Kami pun patah balik Seremban, basuh kereta dan pergi tengok CICAKMAN....Hehehehe....kami tak balik mengemas pun.

:: Tu gambar bandar Segamat dilanda banjir. ::
:: Gambar dari Berita Harian, Khamis, 21/12/06. ::

Banjir
















Minggu ni hujan turun lebat dalam beberapa hari. Semenjak keliling rumah mak kecuali sebelah kiri orang dah bina rumah, level tanah dah tak sama rata. Jadi rumah mak kat tanah rendah sikit. Sejak tahun 2003, kalau hujan lebat berterusan beberapa hari, mesti rumah mak banjir. Kali ni, kali yang kedua.

Tapi musim hujan kali ni, sebabkan banjir yang serius jugak di negeri Johor. Pagi semalam, dengar info kata semua daerah kecuali Mersing sahaja yang tak banjir. Tapi bila petang lak, dengar cam Mersing pun dah banjir.

Sekarang hujan dah berhenti kat Labis. Mak & adik pun dah balik rumah sebab satu malam tumpang tidur rumah jiran yang tak banjir. Ayah pulak kena stay rumah jugak sebab pintu rumah tak buleh nak tutup sebab nak bagi air banjir keluar.

Esok, me & hubby cuti nak balik kampung untuk tolong apa-apa yang patut. Si kenit Erina kami tinggalkan kat babysitter macam biasa sebab nanti mesti dia kacau and hilang konsentrasi orang nak mengemas nanti.

Tuesday, December 05, 2006

Erina & Ken

Gambar Erina masa kecik dengan sepupu dia, Ken Farihin. "Cilok" gambar ni dari Ken's fotopages. Heheheh..

Dulu-dulu (takde la dulu sangat. Erina baru setahun dua bulan) kalau baring/ tidur, Erina suka letak dua tangan dia bawah bantal. Sekarang takde dah buat macam tu. Sekarang bukan main lasak lagi tidurnya.

Bila la Erina nak pandai jalan yerk? Mama tak kira, hujung minggu ni Mama nak beli kasut dia. :)

Wednesday, November 22, 2006

Creamy Baked Cheesecake

(Recipe #55 from the "Cheesecake - 181 Recipes")


1) 1 1/4 cups graham cracker crumbs (I used digestive biscuits)
2) 1/4 cup granulated sugar
3) 3 tablespoon cocoa power (additional)
4) 1/3 cup butter or margarine, melted
5) 2 (250g) packages cream cheese, softened
6) 1 (14-ounce) can sweetened condensed milk
7) 3 large eggs
8) 1/4 cup lemon juice (I used 1 1/2 teaspoon lemon paste)
9) 1 cup sour cream
10) 1 (21-ounce) can cherry pie filling (I used blueberry filling)

1. Combine graham cracker crumbs, sugar, cocoa powder and melted butter; press on the bottom of a 9-inch springform pan.2. In a mixer bowl, beat softened cream cheese until fluffy. Gradually beat in sweetened condensed milk until smooth. Add eggs and lemon juice; mix well. Pour into the prepared pan. Bake at 325°F (160°C) for 50 to 55 minutes. (Depends on your oven)3. Top with sour cream, then bake 5 minutes longer. Chill. Top with blueberry filling.Makes 12 servings.

* Baking is my current hobby. Thanks to Ujen and K. Hani for the inspiration. Geram sebenarnya tengok gambar foods dalam blog k. hani tu.

Saturday, November 18, 2006

Lagi?

Alamakkk..dah pukul satu setengah pagi. Sudah-sudah la tu men'touch up'.

Pagi nanti kena bangun awal jugak walaupun Sabtu.

Oyasumi!

Tuesday, November 07, 2006

Buah tangan dari Ireland


Aidilfitri 1427








Mungkin dah terlambat tapi ingin kuucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pengunjung-pengunjung ryuhana.blogspot.com. Puasa sebulan, raya pun mestilah sebulan. Hehehehehe...
p/s: Buruk sungguh Erina tidak memakai kasut

Thursday, November 02, 2006

Erina Raya in Action


Wednesday, October 18, 2006

Hadiah dari dia untuk si dia

Dari mama Erina untuk papa Erina. Saja nak bagi kejutan, harap-harap papa Erina sejuk hati. Kat opis, papa bagi email "Arigatou". Heheheh...Pertama kali gunakan online untuk buat order, tapi alhamdulillah transaction ok saja. Boleh lihat website ini, Flowerworld. Very good service!

Tuesday, October 17, 2006

3 lorong

Alhamdulillah..kerja-kerja naik taraf lebuhraya Utara-Selatan dari Seremban <-> Senawang sudah 90% siap. Lapanglah dada rakyat Malaysia yang akan pulang ke kampung bermula hujung minggu ini untuk menyambut Deepavali dan Hari Raya. Tumpang gembira juga sebab kesesakan jalan raya akan berkurangan setiap kali balik dari kerja.

Harap-harap laluan keluar tol Pendang pun dah boleh digunakan. Dari tol keluar, mungkin cuma memakan masa antara 5-10 minit aje untuk sampai ke rumah ibu mertua. Tahun ni giliran beraya di kampung suami. Sob..sob..sob..

Tuesday, September 26, 2006

Tanjyoubi Omedetou!




To my beloved dearest daughter, Happy 1st Birthday to you!

Friday, September 08, 2006

Good morning or Good afternoon or Good evening or Good night?

1. "Good morning" (Jap: "Ohayo gozaimasu") can be used for any time between midnight and noon, but
the times for "Good afternoon" (Jap:"Konnichiwa") and "Good evening" (Jap:"Konbanwa") are not exact. Generally,
"Good afternoon" is used between noon and sundown and "Good evening" is
used until it's completely dark.

2. The greeting after dark is a problem because "Good night" (Jap:"Oyasuminasai") is not a greeting:
its meaning is something like "Goodbye" (Jap:"Sayonara"). When people greet each other after
dark, they generally say something like "Hello".

3. When people say "Good morning" or "Good evening" in a very casual, friendly
way, they often say something that sounds like "G' mornin'" or "Gd evenin'"
with a kind of "muffled" or "reduced" pronunciation of "Good" and with a change
in the last sound of "morning" and "evening" (from the "ng" sound to the "n" sound).

Tuesday, September 05, 2006

Congratulations & Condolences

Just want to wish,

Congratulations to Malaysian first astronauts, Dr. Sheikh Muszaphar,34 (HUKM medical officer) and Captain Dr. Faiz, 26 (Malaysian Defence Forces dentist) . They were announced to be the first Malaysian astronauts by our Prime Minister, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi at KLIA yesterday.
Detail news: First Malaysian Astronauts

And

A very deep condolences to the family of Steve Irwin ("Crocodile Hunter") the Australian conservationist turned TV personality, who was died yesterday while filming off the coast of Australia. He was killed by a stingray barb during a diving expedition.
Details news : Steve "Crocodile Hunter" Irwin

Friday, September 01, 2006

Kereta merah

Bapaku pulang dari kota

Bapaku belikan kereta

Kereta kecil warna merah

Akan kubawa ke sekolah

Pon pon pon pon pon pon pon pon pon

Kereta kecilku berbunyi

Marilah adik mari kakak

Kita pergi ke rumah nenek

Thursday, August 31, 2006

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Photobucket - Video and Image Hosting

Selamat Hari Kemerdekaan yang ke-49. Terima kasih kepada pejuang-pejuang kemerdekaan yang bertungkus lumus mendapatkan kemerdekaan demi anak-anak bangsa akan datang. Sama-sama kita doakan kesejahteraan, keamanan, kekayaan, kebahagiaan berkekalan di bumi bertuah ini.


p/s: ada tempat kat sini celebrate pasang bunga api laaa. Kita celebrate dari rumah je...

Wednesday, August 30, 2006

Lily?


Kono hana
Otomodachi san kara moratta
2 nenkan mou tachatta
Yatto kinou hana ga deta

Pokok bunga ni dapat dari kawan. Sebab tengok bunga yang keluar masa tu lawa sangat. Kaler pun sama macam gambar ni. Tapi pokok yang kat rumah tu, lama betul asyik daun jerk yang keluar. Mak kata, mabuk daun agaknya

Tapi malam tadi, baru perasan yang bunga pun dah keluar. Terus snap gambar takut pagi esok, dah tak kembang lagi.

Sebenarnya apa nama bunga ni? Bunga Lily? Ada yang panggil bunga bawang sebab ubinya macam bawang, ada yang panggil bunga loceng sebab bunganya macam bentuk loceng.

Bunga apa ni ye?




























Tuesday, August 29, 2006

Merah

Hari ni. First time punch card kaler merah. Gara-gara jem sebab accident. Bukan sikit tapi tujuh. Harap-harap tiada kemalangan jiwa. Cuma nampak sorang mangsa sedang duduk tepi jalan sapu luka. Sebab tujuh biji ni la, yang buat beratus-ratus kereta tersangkut, jalan tersengguk-sengguk. Berapa ramai orang yang masuk opis lambat ari ni?

Oleh itu, buat semua pengguna jalan raya, berhati-hati semasa di jalan raya. Bersabar. Orang lain nak cepat jugak. Jadi, ikut peraturan. Jangan tunjuk teror, cilok sana cilok sini. Pagi tadi, ada jugak driver yang tak makan saman, cilok sana cilok sini, ingatkan dia yang accident tadi. Kalau dia yang accident tadi, memang patut la kan sebab dia dah menyusahkan orang lain nak kena tekan brek banyak kali. Bila dah terkena sekali, baru la dia sedar agaknye. Atau tak sedar-sedar jugak?

Jangan follow kereta lain rapat sangat. Kes tujuh biji kereta tadi, mungkin sebab follow rapat sangat. Kan dah depan belakang kena hentam.

Yang penting, semua orang kena berhati-hati dan patuhilah undang-undang yang ditetapkan barulah tak menyusahkan orang lain.

Wednesday, August 16, 2006

New

Ada sesapa nak komen dengan new layout ni? Esp. tagboard tu. Taktau dah nak pilih kaler ape untuk matchkan dengan background color. Kot ada yang dah pening-pening tu, inform la yerk :)

New layout ni nampak macam buleh refresh jerk...kan kan kan...

Friday, August 11, 2006

New Offer

Lama dah tak update. Life cam biasa takde yang menarik, that's y.

Last week ada la pegi interview. Pass resume through member yang keje kat situ la. Lama dah, ada la dalam 2 bulan lepas. Pandai dia yerk, before dia pegi training kat Japan, baru dia pass bagi resume kat manager dia. Okay, interview ada 2 stages.

This week dapat offer, Accounting Analys* kat I*M.

Tapi fikir punye fikir punye fikir dan tanye pendapat rakan-rakan, terpaksa la tolak offer tu sebab..

1) Salary up tak sampai 5% pun. Reason dia, takde experience. Hhhmmm...
2) Keja of course la makin bertambah dari current, tempat keje makin jauh skit dari skang ni...
3) Nak kena join immediately by 25th August. Mana buleh sebab notice period 1 month. Eventho, company yang offer tu kata nak bagi 2 months hiring bonus untuk kita settlekan dengan current company. Satu keje lak kat kita nak bersoal jawab dengan current company. Err...tapi kalau nak seribu daya la kan..
4) Immediately after joined, kena pi training kat Japan for 2-3 weeks. Errkkk..nak tinggalkan Erina? Buleh ke mama?

Patut by today morning dah kena call PIC kat I*M, tapi PIC tak masuk opis lagi, skang dah kul 11am dah. Memang flexible lah working hour diorang ni..

Kalau nak ikutkan job satisfaction, current bukan tak satisfy pun. Errr...waktu keje jiyuu(free) je nak buat apa. Asalkan keje siap. Hehehehehe..saja je nak kibun tenkan("ubah angin"). Kot dapat salary up 15%, accept jugak la kot. Hehehehehe...

Hehehehehehehehehehe...

Friday, July 28, 2006

Lu Apahal?

Photobucket - Video and Image Hosting

Kenapa la mamat ni zalim sangat?? Menurut email, bebudak perempuan tu nak masuk ke kawasan sekolah, tapi dihalang oleh si penyangak yang perasan dia bertanggungjawab menjaga keamanan dunia. Kalau kengkawan dia buat salah, bom sana bom sini tutup mata sebelah buat tak nampak je, lagi bagi support ada!! Yang ada negara tu, baru dituduh ada buat senjata api etc (tapi bukti takda laaa!) terus yang kononnya polis dunia ni declare perang. Apa nak jadik la lu mamat???

"Telah dilaknat mereka yang kufur daripada keturunan Bani Israel melalui lidah Nabi Allah Daud dan Isa ibni Maryam kerana mereka derhaka dan melanggar batas-batas Allah." (Al-Maidah: 78)

Refer:
1) Kebangkitan Islam
2) Persoalan
3) Kronologi

Wednesday, July 26, 2006

Hani Mohsin Dalam Kenangan

Petang semalam. "Hani Mohsin dah meninggal ek", kata staff kat customer service Gian*, Senawang. Dalam hati, "ye ke? takkan lahh". Beliau muda lagi dan masih sihat lagi memutar roda. Tapi itulah hakikatnye, petang pun ada news pasal tu.

Selama ni kita tengok dia berdiri ceria di kaca tv, tapi semalam kita tengok dia terbujur kaku berwajah pucat. Rasa macam tak percaya. Siapa agaknye pengganti arwah?

To the one and only his daughter, mungkin ini holiday trip yang takkan dilupakan, tak sempat ke Langkawi dan kehilangan ayah pula. Semoga roh arwah dicucuri rahmat. Al-fatihah.

Hani Mohsin meninggal dunia akibat serangan jantung

KUALA LUMPUR 25 Julai – Pelakon filem dan drama terkenal yang juga hos rancangan Roda Impian, Hani Mohsin Hanafi, 41, meninggal dunia akibat serangan jantung selepas pengsan di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), Sepang, di sini hari ini ketika sedang menunggu penerbangan ke Alor Star.

Beliau yang juga bekas suami Datin Seri Tiara Jacquelina menghembuskan nafas terakhir ketika dikejarkan ke Pusat Rawatan Islam (Pusrawi) Sepang, dekat sini selepas pengsan kira-kira pukul 9.30 pagi.

Pelakon tersebut bersama anak tunggalnya, Hani Karmila, 9, dijadual berlepas ke Alor Star sebelum meneruskan perjalanan ke Langkawi untuk bercuti.
Ketua Polis Daerah Sepang, Supritendan Zahedi Ayob memberitahu, pihaknya menerima panggilan pada pukul 10 pagi memaklumkan mengenai kejadian itu.

Menurutnya, selepas disahkan meninggal dunia, jenazah Hani Mohsin telah dibawa ke Hospital Serdang di sini kira-kira pukul 1 tengah hari bagi proses bedah siasat.
Tiara Jacquelina dan suaminya yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Effendi Norwawi turut berada di hospital tersebut.

Sementara itu, jenazah Hani Mohsin tiba di rumahnya di Taman Kelab Ukay, Bukit Antarabangsa, di sini kira-kira pukul 5.30 petang ini sambil diiringi Tiara Jacquelina, Hani Karmila dan Effendi.

Jenazahnya disembahyangkan di Masjid Al-Ridzuan, Hulu Klang di sini selepas solat Isyak sebelum dikebumikan di sebelah pusara ibunya, Hasni Bakar di Tanah Perkuburan Islam Al-Ridzuan, Hulu Klang.

Dalam pada itu, beberapa orang rakan artis termasuk Senator Datuk Jins Shamsuddin, Datuk Mustafa Maarof, A. Rahman Hassan turut menziarahi jenazah Allahyarham di kediamannya itu.

-FROM BERITA HARIAN, 26/07/06

Thursday, July 20, 2006

What Colour Should Your Blog Be?

Your Blog Should Be Blue

Your blog is a peaceful, calming force in the blogosphere.
You tend to avoid conflict - you're more likely to share than rant.
From your social causes to cute pet photos, your life is a (mostly) open book.

Thursday, July 06, 2006

Italy vs France

Photobucket - Video and Image Hosting vs Photobucket - Video and Image Hosting
Vote for Italy! Italy! Italy! Italy!
from: Italy Supporter (berpaling tadah lepas Brazil kalah...kwang kwang kwang)

Tuesday, June 27, 2006

Charlie's Angels


Charlie's Angels wan labis bak kata ellie...

Dari kiri: Elliesha Saffiya, Erina Nabilah, Adriana Saffiya.

Elliesha si mulut becok 4 tahun, meeeeemang pandai bercakap. Masa dia umur 2 tahun, dia buleh ingat semua nama bebudak AF2. Paling dia minat Adam la. Siap bukak satu 'opis' la kengkunun dia event management untuk Adam. Paling ingat satu ari, kita tanye dia:
MamaErina: Ellie, bila Adam nak buat konsert?
Ellie: Minggu depan...Ari Sabtu
Mama Erina: Kat mana?
Ellie: Putrajaya...
Mama Erina: Tiket berapa ringgit?
Ellie: 4 tinggit (ringgit)...

Macam-macam la Ellie. Dia suka 'berlakon', rasanye imagination dia tinggi. Dia suppose pegi tadika dah, my bro dah registerkan dia tapi dia pegi tadika beberapa bulan jerk. Skang dia cakap dia dah berenti sekolah, tapi dia janji nak pegi sekolah kat Setapak Garden lepas birthday dia bulan 12 nanti. Mama dia cakap tak buleh berenti lagi. Taktau la kenapa dia takmo pegi tadika, mungkin sebab adik dia lom pegi sekolah, so dia jeles agaknye tengok adik dia tinggal ngan nenek (my SIL side).

Adriana..adik kepada Ellie. My 2nd niece, Erina's 2nd cousin. Adriana tahun ni baru 2 tahun. Dia memang tak banyak cakap. Dia bukan taktau cakap, tapi dia malas agaknya sebab kakak dia, Elliesha banyak sangat cakap. Walaupun tak banyak cakap, dia salu buli kakak dia. Tapi yang bagusnya Elliesha tak balas balik kat adik dia. Bagus la kalau camtu. Sometimes, Adriana baik ati jugak kat Elliesha. Last week, kitorang semua balik kg. My sister ada 2 biji bangku kecik sesuai untuk bebudak tu. Adriana susun bangku tu sebelah menyebelah dan ajak Elliesha duduk. Sooo sweettttt...

Erina ada sorang lagi cousin. Ken Farihin (baby boy) nama dia, sebaya dengan Erina. Baru ni me & dh bagi new nick name kat Ken, 'Kenpa-kun'. Hehehehe..

Macam-macam kerenah dan perangai diorang, buatkan kita tak sabar nak jumpa mereka semula.:-)

Friday, June 23, 2006

Rasa....

Rasa macam nak tukar keje. Dah dekat 4 tahun dekat sini. Duk takat tu jugak. Performance tak bagus? Sini cuma ada 11 orang je. Setiap tahun ada 2 orang je promote. Ada colleague tu tunggu sampai 7 tahun baru promoted. Bersabar betul diorang ni. Sejak masuk tahun 2002, takde orang pun resign. Sayang pulak nak tinggalkan tempat ni. Takde pressure, takde dateline, increament ada, bonus pun ada, eveything is fine. Tapi tetap rasa macam nak kibun tenkan. Resume ke company lain dah pun dihantar. Tunggu je la.

Rasa macam rindu kat dia. Tapi bila dia dah balik, apa pun tak cakap dengan dia. Dia cari makan sendiri kat dapur, dia tengok bola sorang-sorang. Dalam minggu ni, hari-hari dia balik lambat. Kalau ada benda nak tanya, sms je kat dia. Itupun lambat nak tunggu reply. Dia kata bz sangat. Tapi sampai bila?

Monday, June 19, 2006

Frustnya....

1) Kenapa la 2 orang artis ni leh divorce? Kita ni punya la menyokong their marriage sampai beli VCD ngan buku ttg perkahwinan mereka 3 tahun yang lepas...rasa cam tak berbaloi pulak...Sib baik la tak pegi wedding reception diorang yang buat kat Taman Tasik Permaisuri tu...Rasa kesian la pulak kat peminat-peminat diorang yang sanggup datang dari jauh, berhujan pulak tu, dan sampai ada yang pengsan semata-mata nak tengok diorang berdua ni bersanding! "Kalau peminat kecewa, kitorang lagi kecewa", kata diorang berdua lah...

2) Satria Neo....frust sebab kereta tu lawa sangat tapi untuk dibuat 2nd car, kitorang tak mampu laa...lalalalalalala

3) Japan vs Croatia 0-0!

Wednesday, June 14, 2006

11 tahun dahhhh????

"aza, hang ingat tak masa kita memula masok UM dulu...11thn 2 hari yg
lepas kot tak silap aku laaa...kita berdua sesama masok 12/6/05
kan??sesama lambat masok kita nie...masa tu semua depa nie dah boleh
cakap nihongo(japanese) sikit2...depa exsennn ngan kitaaaa...melopong jo den
dongar...tensen gak rasanya masa tu...yolah, bahasa baru, dah
ketinggalan plak dr org lain tu...nak menyebut sepatah perkataan pon
susyahhh...ingatkan macam muri(impossible) aje nak catch up..kena masok class
eksepsyonnn...aku, aza, tose, kutil, jebon, dek, yus, buih...lagik sape
haaa???natsukashi(fondly remembered) jek teringat kenganangan kat UM..tak sangka, kitorang
yg kat kelas spesel nie pon lepas gak sesama ngan korang pi ke
jeponggg...hehehee...aza masa memula masok UM dolu kurus
melengkung...kena dok sethn ber roommate ngan aku terus naik
10kg...hehehe, dia rajin sangat menjamu selera kat dlm bilikkkk..."

Email tu ada la sorang member ni bagi. Kalau dia tak mention dah "11 tahun 2 hari" tu memang tak perasanlah betapa lamanye dah kutinggalkan zaman AAJ, UM tu.

11 tahun....hhmmmm....11 tahun? Ishhh...serius, macam tak percaya jerk. Tapi bila mengingatkan yang kita sendiri pun dah ada anak, logik jugak la dah 11 tahun tu.

Mula dengan AAJ, UM 1995-1996, 2tahun + Fukushima dai(uni.) 1997-2001, 4tahun + TKR 2001-2002, 1.5tahun, AIDA 2002 - current, 4tahun = 11.5tahun. Waahhh...betul lahhhh...Kenapa? Tak percaye ke?

What Type of Beauty Are You?

You Are a Natural Beauty!

You're the kind of beauty that every guy dreams about...
One that looks good in the morning - without a stich of makeup
That's doesn't mean you're a total hippie chic though
You have style, but for you, style is effortless

What Colour Is Your Aura?

Your Aura is Blue
Your Personality: Your natural warmth and intuition nurtures those around you. You are accepting and always follow your heart.
You in Love: Relationships are your top priority, and this includes love. You are most happy when you are serious with someone.
Your Career: You need to help others in your job to feel satistifed. You would be a great nurse, psychologist, or counselor.

Tuesday, June 13, 2006

Gula oh gula....

Memang la skang tengah hangat tentang isu gula yang tak cukup kat market. Ingatkan takde la serius sangat, rupa-rupanye serius jugak.

Semalam pegi beli groceries untuk stock up di rumah tu. Termasuk la gula dah sampai ujung balang. Bila masuk satu supermarket yang biasa kitorang pegi kat area rumah tu, bila tengok gula dah habis. Ditulis lagik kat area gula tu "Gula Terhad. Satu bungkus untuk satu pelanggan sahaja". Aik biar betul!! Kedai ni agaknye termasuk dalam golongan peniaga yang menyorokkan gula ke?

Kita sekarang kekurangan gula sebab kerajaan taknak naikkan harga gula, jadik pemborong dan peniaga ambil tindakan dengan berikan tekanan pada kerajaan. Tapi dalam paper ari ni pulak, persatuan pengguna-pengguna mintak semua pengguna sendiri memboikot gula sebagai reverse-psychology pada pemborong. Hhhmm...tapi buleh ke kita semua boikot gula? Sebab semalam KMM cadangkan letakkan satu bekas gula atas meja makan kat setiap kedai makan, so pengguna buleh letakkan sendiri gula dalam minuman mereka. Ni salah satu cara nak kurangkan pesakit kencing manis dan buah pinggang. Hmmm, dua cerita ni ada kaitan ke?

Berbalik pulak pada kisah nak membeli gula semalam. Akhirnya sebungkus gula dapat dibeli jugak di kedai lain dengan harga singgit lapan posen!

Thursday, June 01, 2006

Full House!

Photobucket - Video and Image Hosting

Full House (English), Fu-ru Hausu (Japanese), Pul Hawooseu (Korean). Sure ramai yang suka cerita ni kan....First time tengok citer ni last year kat 8TV (Monday-Thursday/ Friday dah lupa la)...Masa memula tengok citer tu, dah half way citer, Han Ji-eun (Song Hae Gyo) dengan Lee Young-jae (Bi) dah kawen pun. Tapi heran jugak asyik bergaduh jerk laki bini nih. Hehehehehe...Tapi memang cute sangat!

Skang 8TV tayang lagi, Sat-Sun (kul 4pm). Kali ni pun selalu sangat miss. Uhuk!! Lepas baca sinopsis baru tau yang Ji-eun kena kawen kontrak dengan Young-Jae sebab Young-Jae dah beli rumah yang parents Ji-eun tinggalkan. Lagipun Ji-eun banyak hutang. Pastu macam-macam la jadik dengan bergaduh laki bini dengan cinta 4 segi etc. Best la citer ni, sebab happy ending. Tak suka la tengok citer dengan sad ending.

Ish, tak buleh jadik ni. Kena carik CD la. Errr..skang dah murah ke CD korean drama ni?

Wednesday, May 24, 2006

Kena lagi!!

Kenapa dengan Erina sebenarnya?

Sabtu lepas, kena attack lagi. Kali ni nasib baik dh belum pegi keje lagi. Dia yang berani tengok Erina camana. Mula-mula Erina lembik, no response, pastu mulalah genggam tangan, terus jerking (slowly) dan ketap gusi. Mata pun taktau dah pandang mana (Tonic-Clonic Seizure). Kesian sangat tengok dia macam tu, dia baby lagik. Terus packing barang apa patut and pegi CAMC, Seremban.

Ari tu kena admit pulak. Kena la temankan Erina overnight kat hospital. Buat CT-scan untuk check samada ada brain bleeding, ada tumor etc. Nasib baik Erina tidur. Dr. C suruh cepat-cepat buat scan takut dia jaga nanti dia gerak-gerak pulak. Result CT-Scan dah dapat and confirmed takde problem. Di hospital, Erina takde kena attack pun. Sunday discharged, and Dr. C di CAMC buatkan satu surat untuk refer ke Dr. Sofiah (paediatric neurologist) di SJMC untuk appointment EEG test (Electroencephalogram) aka Brain Wave test.

Monday, 22/05...tengah siap-siap nak pergi keje. Kebetulan mak datang sejak Erina kena attack for the 2nd time. Masa tengah buat susu nak bagi Erina, mak cakap kenapa Erina ni lembik jek. Tiba-tiba je dia kena lagik. Terus tiarapkan dan buat apa yang Dr. Ye pesan masa Erina kena 1st time dulu. Pagi tu terus call opis, mintak cuti 2 ari. Dh pun kebetulan cuti sebab ada hal. Dr. C pun terus callkan SJMC and buat appointment.

Ari tu Erina buat EEG test. Berapa belas wire atau electrod diletakkan atas kepala Erina. Lama jugak test tu lebih kurang sejam. On the spot jugak Dr. Sofiah bagi result. Menurut Dr. memang ada episode-episode yang abnormal. Ada electricity activity dalam brain Erina yang abnormal. Dr. klasifikasikan Erina sebagai Partial Epilepsy of Infancy. Ari tu jugak, Dr. startkan medication untuk Erina, seari 2 x selama taktau la berapa tahun. Baru sehari makan, dan malam tadi Erina kena attack lagi. Kesiannye Erina. Takut sangat kalau selalu kena dan ganggu urat saraf brain Erina. Macamana Erina nanti agaknya? Harap-harap development Erina normal aje macam baby-baby lain.

Dr. Sofiah berikan satu diary untuk Erina, dan catatkan setiap kali Erina kena attack. Sampai ari ni dah 4 kali Erina kena. Next two weeks ada appointment lagi dengan Dr. Masa tu baru la tau medication yang Dr. bagi skang ni ada effect kat Erina atau tidak.

Kesian Erina! Harap-harap kesihatan Erina pulih macam biasa.

Wednesday, May 17, 2006

FIFA World Cup VS Akademi Fantasia

Photobucket - Video and Image Hosting VS Photobucket - Video and Image Hosting

Yessss....lagi berapa ari jek lagi dah nak start World Cup 2006 ek (09/06/06~09/07/06).....Akademi Fantasi Musim-4 pun akhir bulan ni (27/05/06~)....

Cite pasal World Cup ni tingat, World Cup 1990. Masa tu form 1. Sekolah asrama. Tidur katil atas, takde palang pulak tu. Pagi tu mimpi jatuh katil, rasa macam terbang di awangan. Pastu, gedebuk!! Jatuh betul rupanye. Senior F.4 yang duk katil bawah, terjaga. Dia pun memang nak bangun pagi tu tengok World Cup (warden tau, mesti dia marah tengok tv pepagi buta). Akibat jatuh katil, gigi depan patah. Hahahahaha....Opsss....Disebabkan kejadian tu, katil yang takde palang tu, berpindah tempat, diapit oleh 2 biji katil lain...hahahahah....nak naik katil lak susah, kena panjat ikut depan pulak...

World Cup 1994. Ikut la jugak skit, esp. final Brazil vs Italy. Masa tu sokong Italy sebab suka kat player jersey no. 10, Roberto Baggio. Kehkehkeh...masa tu rambut dia cun. Ada ponytail.

Photobucket - Video and Image Hosting -> Roberto Baggio

World Cup 1994, Brazil menang 3-2 ngan Italy. Tu pun menang penalti. Malam final World Cup tu, kitorang dapat permission tengok tv. Hehehehe...best!!! Esok sekolah tak hingat! Esoknye memasing datang sekolah dengan mata merah tak cukup tidur.

Akademi Fantasia pulak...Tahun ni agaknye macamana la rupa bebudak AF. Kalau AF3 menang kat Mawi, AF2 kat Zahid, AF1 kat Vince, tahun ni apa pulak ceritanye....Nak juga tau apa nasib Mawi bila juara AF4 dah keluar nanti. Sebab sekarang ni apa-apa award yang dia involve semua bagi la kat dia...hhhmmm...malas la nak cite...no komen...err tgazfa aku tau yang ko memang fan Mawi. Apakah kepopularitian bebudak AF ni cuma bertahan hanya satu tahun jek? Ye la, bile ada juara baru nanti, juara lama dilupakan ke?

Yang penting, tv kat rumah tu cuma satu. Biasanye WC ni dh yang minat, AF ni sapa lagi yang minatkan...hehehehe...ada la adegan berebut remote nanti ni...hahahahah

Tuesday, May 09, 2006

Epilepsi atau Sawan

Antara punca-punca:
1) Jangkitan atau infeksi otak (ensifilatis, meninjitis, cacing pipih, skistosomiasis dan malaria adalah beberapa contoh jangkitan biasa yang menyebabkan epilepsi) muncul pada bila-bila waktu sahaja dalam kehidupan seseorang.
2) Kekurangan oksigen, atau pendarahan dalam otak sewaktu trauma kelahiran.
3) Komplikasi akibat mengalami penyakit lain seperti sakit buah pinggang atau hati.
4) Penyakit keturunan dan keadaan genetik tertentu seperti tuberos sclerosis.
5) Kecederaan parah di otak.
6) Ketumbuhan di otak, saluran darah luarbiasa atau kecacatan saluran darah dalam otak.
7) Penyakit degenerasi otak, seperti Penyakit Alzheimer atau Penyakit Creutzfeld-Jacob
akibat komplikasi selepas strok.

(*sumber dari http://www.epilepsy.org.my)

Antara punca-punca di atas, tidak ada yang menyebabkan Erina diserang sawan buat pertama kali pagi sabtu
lepas.

Pagi yang indah, walaupun Sabtu tapi disebabkan jadual kerja company hubby kena pergi keje. Macam biasa, jaga Erina sorang-sorang memang tak jadi hal lah. Cuma Erina takut tinggal sorang-sorang. Kalau mama dia pegi dapur atau tempat lain, mula lah dia menjerit. So, baik tidurkan saja dia. Ingatkan dia dah tidur, boleh la sambung kerja-kerja dapur. Mana tau dia tersedar dan mula menangis dan menjerit. Cepat-cepat pegi calm downkan dia dan tepuk-tepuk suruh tidur semula. Bila rasa dia dah lena, pegi dapur semula untuk sambung kerja.

Tak sampai beberapa minit, dengar dia menangis lagi. Haiii..anak mama ni manja betul lah!! Pergi semula dekat Erina, dan tepuk-tepuk lagi. Agak-agak dah lena, lari ke dapur semula. Kejap tu, dengar lagi dia menangis. So, adegan tepuk-menepuk dan lari ke dapur sambung kerja berulang beberapa kali.

Last sekali, Erina tidur membelakangkanku. Tiba-tiba badan dia menggeletar. Kuat! PANIK toksah cerita! Dengan kita yang tinggal berdua dengan baby kecil, bila terjadi sesuatu hal mungkin tidak dapat berfikir dengan waras. Erina yang kecik dan menggeletar tu kukendong keluar rumah. Dalam fikiran, macam kena sawan je ni.

Cuba tengok mulut dia. Dia ketap gusi (gigi takde lagi, ketap gusi lah). Kumasukkan jari dalam mulut dia. Sib baik la lom ada gigi, kalau tak mau putus jari kena gigit. Sambil tu, tangan sebelah lagi, terkial-kial telefon makcik babysitter yang jaga Erina untuk minta tolong. Makcik takde, tapi nasib baik anak-anaknya sudi datang membantu. Cubaan ketiga, baru dapat call hubby. Sepantas kilat dia balik.

Tak lama lepas tu, Erina sedar. Perasan pun sebab dia hisap jari yang ada dalam mulut dia tu. Tapi badan dia lembik selembik lembiknya. Kami hantar Erina ke CAMC, Seremban. Tak de nak pegi registration, terus tuju ke Emergency Room. Nurse di situ timbang berat Erina, check suhu & ambilkan darah untuk buat blood test. Dalam bilik Dr. Yee, doktor pun tak dapat nak pastikan apa yang sebabkan Erina kena sawan. Sepatutnya baby yang demam panas je yang berisiko. Tapi Erina sihat, tak demam. Mungkin ada bleeding dalam kepala/ otak tapi Erina tak pernah jatuh.

Mungkin Erina asyik nangis, diam, nangis, diam balik atau emosi yang kerap berubah-ubah yang menyebabkan Erina kena.

Buat masa sekang, Dr. Yee tak beri apa-apa ubat dan Erina skang under observation. Kalau terjadi untuk kali kedua, Papa dah decided untuk proceed dengan CT-scan untuk check bleeding dalam otak dan ambil ubat. Ubat tu mesti ambil sampai Erina umur 2 tahun.

Apa-apa pun skang, Mama dengan Papa sentiasa ada di sisi Erina supaya Erina tak takut-takut lagi.

(seriusnya entry kali ni)

Friday, April 28, 2006

Otanjyoubi Omedetou!!

Photobucket - Video and Image Hosting

Happy 2nd birthday to my 2nd niece Nur Adriana Saffiya or Baby Riana! Semoga cepat-cepat lah bercakap dan kecoh macam kakaknye.

Thursday, April 27, 2006

1 year old

Photobucket - Video and Image Hosting

Happy 1st Birthday to ryuhana.blogspot.com! (Belated actually)

Wednesday, April 26, 2006

Erina 7 bulan

Ari ni Erina dah masuk 7 bulan. Baru pandai golek-golek. Bila la nak merangkak agaknya. Semalam, cam biasa nak tidokan Erina. Awal lagi, so tidokan jerk depan tv sambil tengok tv. Tapi mana best tengok tv kalau tak baring sekali. Dh pun landing depan tv jugak. Pendek kata, 3 beranak terbongkang depan tv. We all kalau dah dapat bantal, mesti lelap punya. Tapi Erina tidak! Last-last malam tadi, CSI:NY yang tengok we all.

Bila tersedar dari lena, jam dah dekat kul 12malam. Tengok Erina, eh takde!! Belakang papa? Takde jugakkk!! Dah la rasa macam mamai-mamai jerk. Anak pulak hilang!! Argghhh...Rileks rileks...Pandang sekeliling dan nampak Erina dekat tangga. Apalah yang dibuat anak dara sorang ni dekat tangga? Sib baik Erina lom pandai merangkak. Kalau tak, mesti dia dah panjat tangga tu. Bertuah betul budak ni!

Wednesday, April 19, 2006

30 Best Companies to Work in Malaysia

1. Shell
Website: www.shell.com.my
Industry: Oil & Gas
Address: Human Resources Dept, Bangunan Shell Malaysia
Damansara Heights, Changkat Semantan, 50490 Kuala Lumpur
Tel: 03-2095 9144

An excellent company to work for, Shell provides you with a platform for trainings and knowledge, while at the same time providing you with opportunity for growth while climbing the technical and corporate ladder.

2. Intel
Website: www.intel.com, www.intel.com/jobs/Malaysia
Industry: Manufacturing

Intel is the world’s largest chip maker, also a leading manufacturing of computer, networking and communications products. Intel currently has the largest plant of all manufacturing companies in Penang & Kulim industrial area.

3. DHL
Website: www.dhl.com.my
Industry: Logistics & Freight Forwarding
Add: Human Resources Department, DHL Express (M) Sdn Bhd
Levels 26, 27 & 28 Menara TM, Off Jln Pantai Baharu
50672 Kuala Lumpur, Malaysia. Phone: 1 800 88 8388

DHL's international network links more than 220 countries and territories worldwide. Around 285,000 employees are dedicated to providing fast and reliable services that exceed customers' expectations in 120,000 destinations in all continents.

4. Petronas
Website: www.petronas.com.my
Industry: Oil & Gas
Add: HR Planning & Recruitment PETRONAS, Level 63, Tower 1PETRONAS Twin Towers, Kuala Lumpur City Centre, 50088 Kuala Lumpur, MalaysiaEmail: hrm@petronas.com.my

PETRONAS is an integrated international oil and gas company with business interests in 31 countries. As at end of October 2005, the PETRONAS Group comprised 101wholly-owned subsidiaries, 19 partly-owned outfits and 57 associated companies.

5. McKinsey & Co
Website: www.mckinsey.com
Industry: Consulting
Add: McKinsey & Company, Level 57, Tower 2, Petronas Twin Towers Kuala Lumpur City Center, 50088 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 60 (3) 2382 5500

As one of the world’s biggest consulting firms with offices all across the globe, McKinsey helps many of the world's leading organizations think about and improve their strategies, organizations and operations.

6. Maxis
Website: www.maxis.com.my
Industry: Communications
Add: Staffing & HR Planning, Maxis Communications Berhad, Aras 17, Menara Maxis, Off Jln Ampang, 50088 KL. Tel: 03-7492 2123

As one of the largest communications giants in this country, Maxis will be a preferred platform for aspiring executives to be part of in the quest to reach their career heights. There are so many opportunities available as Maxis is expected to continue growing in terms of size and profits.

7.IBM
Website: www.ibm.com/my
Industry: System/Hardware
Add: IBM Malaysia Sdn Bhd, 15th Floor, Plaza IBM, Jln Tun Mohd Fuad
Taman Tun Dr Ismail, 60000 Kuala Lumpur. Tel (Gen): 03-7727 7788

To date, IBM has played a major role in delivering solutions to the customers to help solve business problems. IBM’s key strengths are in people, skills and experience in IT and complex projects, and worldwide infrastructure of international offices and laboratories from which they can quickly assemble the best expertise required by the customers in Malaysia and worldwide.

8. Motorola
Website: www.motorola.com/my/
Industry: Manufacturing
Add: Human Resources Department, Motorola Technology Sdn Bhd
Bayan Lepas Technoplex Industrial Park, 11900 Bayan Lepas, Penang
Tel: 04-6432511 (General)
First established in Malaysia in Penang (1974), Motorola today is a total solutions provider for wireless telecommunications and energy products. It is the first Motorola Asia-Pacific Regional Integrated Manufacturing, R&D and Distribution Center. Capabilities include design & development of two-way radio products, world-class manufacturing and distribution to global customers.

9. ExxonMobil
Website: www.exxonmobil.com.my
Industry: Oil & Gas
Add: Human Resources Department, Esso Production Malaysia Inc.
Level 17, Menara ExxonMobil, Kuala Lumpur City Centre
50088 Kuala Lumpur, Malaysia
Fax: 603-3803494

A merge between Esso and Mobil produced ExxonMobil which is now the biggest oil and gas company globally, covering upstream, downstream, technology and chemical activities.

10. Hewlett Packard
Industry: Hardware/multimedia
Website: www.hp.com.my
Add: Human Resource Department, HP Towers,
Hewlett Packard (M) Sdn Bhd., 12 Jalan Genggang, Bukit Damansara,
50409 KUALA LUMPUR

HP is a technology solutions provider to consumers, businesses and institutions globally. The company's offerings span IT infrastructure, personal computing and access devices, global services and imaging and printing for consumers, enterprises and small and medium businesses.

11. CIMB
Industry: Investment
Website: www.cimb.com.my

CIMB is the largest, award winning investment bank in Southeast Asia. They offer a full range of integrated capital markets and advisory solutions tailored to a diverse client base, including large corporations, financial institutions, private individuals and institutional investors. Requires talented and hardworking people, but you’ll be well compensated. Min yearly bonus average more than 6 months, depending on your performance. In 2004 claim a record bonus payout of 13 months!

12. Ernst & Young
Website: http://www.ey.com/global/content.nsf/Malaysia/Malaysia_Home_Page
Industry: Financial & tax services
Add: 4th Floor, Kompleks Antarabangsa, Jalan Sultan Ismail50250 Kuala Lumpur. Tel (6)03.2144 2333 Fax (6)03.2141 0676

In Malaysia, Ernst & Young is one of the largest professional services firms with more than 2,400 employees in 17 offices in West and East Malaysia. It was established in early 1900s and was one of the first internationally linked public accounting firms in the country.

13. Citibank
Website: www.citibank.com.my
Industry: Banking
Add: Human Resources Department, Menara Citibank
165 Jalan Ampang, 50450 Kuala Lumpur
Tel: 03- 2380 0000

Citibank is part of Citigroup, the world’s largest banking entity, with operation in more than 100 countries and having more than 200 million customers worldwide. Citibank also offers one of the most comprehensive trainings to their sales force.

14. Dell Asia Pacific
Website: www.dell.com.my
Industry: PC/Hardware

Dell is one-stop PC and notebook supplier with state of the art assembly operation in Penang, supported by a world-class standard of customer service operation. At the heart of Dell's Asia Pacific operations is the Asia Pacific Customer Center (APCC) in Penang, Malaysia. The 238,000-square-foot manufacturing facility opened in October 1995 and in February 2001, Dell's second Asia Pacific Customer Centre (APCC2) of 370,000-square-feet began operations. Desktops, workstations, notebooks, servers and storage products are manufactured to order for customers throughout Asia Pacific.

15. Accenture
Website: http://www.accenture.com/Countries/Malaysia
Industry: Consultancy
Add: Level 66 Tower 2 Petronas Twin Towers, Jalan Ampang
50088 Kuala Lumpur. Tel: 03 2731 4000 Fax: 03 205 72537

Accenture is a global management consulting, technology services and outsourcing company, with operation in 110 offices worldwide. Accenture collaborate with its clients to help them become high-performance businesses and governments. Accenture mobilizes excellent qualified people having the right skills and technologies to help clients improve their performance.

16. PriceWaterhouseCoopers (PWC)
Website: www.pwc.com/my
Industry: Financial & Tax services
Address: PricewaterhouseCoopers Malaysia, 11th Floor
Wisma Sime Darby, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur, MALAYSIA
Telephone +60 (3) 26931077 Fax: +60(3) 26930997
Email: my.careers@my.pwc.com.

PWC provides industry-focused assurance, tax and advisory services to build public trust and enhance value for its clients and their stakeholders. Their Malaysia operation is supported by a strong 1700 workforce in 9 locations.

17. Toyota
Website: www.toyota.com.my
Industry: Automotive
Add: Manager, Human Resources, UMW Toyota Malaysia
No. 2, Persiaran Raja Muda, Seksyen 15, 40200 Shah Alam, Selangor

Toyota Motor Corporation is one of the world’s leading automakers, offering full range of models. As of March 2004, Toyota employs 264,000 people worldwide, and market vehicles in more than 140 countries. Their diversified operations include telecommunications, prefabricated housing and leisure boats.

18. Nokia
Website: www.nokia.com.my
Industry: Mobile communications
Add: Nokia Networks Malaysia, Suite T01 3rd Floor
Block 2320 Century Square, Jalan Usahawan
63000 CYBERJAYA
Tel: +60 3 8313 6888 Fax: +60 3 8318 9188

A leading player in mobile communications in the Asia Pacific, Nokia first started operations in the region in the early 1980s. It has since established a leading brand presence in many local markets, and business has expanded considerably in all areas to support customer needs and the growth of the telecommunications industry in the region.

19. Bank Negara Malaysia
Website: www.bnm.gov.my
Industry: Banking
Add: Recruitment & Scholarship Section , Human Resource Management Department , 11C, Bank Negara Malaysia , Jalan Dato' Onn
50480 Kuala Lumpur. Tel: 03 2692 5373, 03 2690 7246, 03 2690 7242
Fax: 03 2698 7929
E-mail: recruit@bnm.gov.my

Bank Negara Malaysia is the central bank for Malaysia, established on 26 January 1959. The functions of the Bank are carried out within the context of the broader goals of promoting economic growth, a high level of employment, maintaining price stability and a reasonable balance in the country's international payments position, eradicating poverty and restructuring society.

20. Western Digital
Website: www.wdc.com
Industry: Manufacturing
Add: The Human Resource Department
Western Digital (Malaysia) Sdn Bhd
Lot 3, Jalan SS8/6, Sungei Way Free Industrial Zone
47300 Petaling Jaya, Selangor. Tel: 03-7870 5123

Winner of Best Employers in Asia awards, Western Digital is really an excellent organization to be in. You’ll get a chance to get a closer look on the manufacturing operation of enterprise drives, desktop, external and mobile drives.

21. Air Asia
Website: www.airasia.com.my
Industry: Aviation

Air Asia has a record history of being a debt-ridden company turned into a multibillion organization within a span of merely 3 years. Headed by one of Malaysia’s most successful businesspersons, Datuk Tony Fernandez, there’s a limitless chance for your career to reach this sky, as of their planes, once you’re part of this ever growing company.

22. LogicaCMG
Website: www.logicacmg.com/my
Industry: IT outsourcing
Add: 601, Level 6, Uptown 1, No. 1, Jalan SS21/58
Damansara Uptown, 47400 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan. Tel: +603 7725 6890 Fax: +603 7726 6346

Currently the biggest IT outsourcing provider in Europe, LogicaCMG is continuing to make impact in Asia Pacific. It provides management and IT consultancy, systems integration and outsourcing services to clients across diverse markets including telecoms, financial services, energy and utilities, industry, distribution and transport and the public sector. Formed in December 2002, through the merger of Logica and CMG, the company employs around 20,000 staff in offices across 34 countries and has nearly 40 years of experience in IT services.

23. KPMG International
Website: http://www.kpmg.com
Industry: Financial Services
Add: KPMG/Desa Megat & Co., Wisma KPMG, Jalan Dungun
Damansara Heights, 50490 Kuala Lumpur, Malaysia
Mailing Address:
P.O. Box 10047
50702 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 011-60-3-2095-3388
Fax: 011-60-3-2095-0971

KPMG International is the global network of professional services firms providing audit, tax, and advisory services with industry focus. Its aim is to turn knowledge into value for the benefit of its clients, people, and the capital markets. With nearly 94,000 people worldwide, KPMG member firms provide audit, tax, and advisory services from 717 cities in 148 countries.

24. Oracle Corporation
Website: www.oracle.com
Industry: Software/system
Malaysia office: Oracle Corporation Malaysia Sdn BhdLevel 38 Menara Citibank, 165 Jalan Ampang, 50450 Kuala LumpurTel: 60-3-2161 8822 Fax: 60-3-2164 3755

For nearly three decades, Oracle, the world's largest enterprise software company, has provided the software and services that let organizations get the most up-to-date and accurate information from their business systems.

25. Federal Express (FedEx)
Website: www.fedex.com/my
Industry: Logistic & freight forwarding
Selangor service centre in Malaysia:
Federal Express Services (M) Sdn Bhd
17 Jalan TSB 8, Taman Industri Sungai Buloh
47000 Kota Damansara, Selangor Darul Ehsan
Email: MALrecruit@fedex.com

Federal Express, part of transportation powerhouse FedEx Corporation, connects areas that generate 90 per cent of the world's gross domestic product in 24 to 48 hours with door-to-door, customs-cleared service and a money-back guarantee. The company's unmatched air route authorities and infrastructure make it the world's largest express transportation company, providing fast, reliable and time-definite transportation of more than 3.2 million items in 220 countries each working day. FedEx has more than 138,000 employees, 50,000 drop-off locations, 671 aircraft and 41,000 vehicles in its integrated global network.

26. Deloitte Malaysia
Website: www.deloitte.com
Industry: Financial & tax services
Add: Head Office, Level 19, SS21/58Damansara Uptown, 47400 Petaling JayaP O Box 10093, 50704 Kuala LumpurTel: +60(3) 7723 6500, +60(3) 7726 1833Fax: +60(3) 7726 3986, +60(3) 7726 8986e-mail: myaaa@deloitte.com

Deloitte Malaysia is among the nation's leading professional services firms, providing audit, tax, consulting, and financial advisory services through nearly 1,100 people in 8 offices throughout the nation. Having built a strong presence with a portfolio of clients spanning a variety of industries, Deloitte Malaysia has a proven record in providing services to some of the world's largest multi-nationals as well as local enterprises, financial institutions, government bodies, public and newly privatised organisations.

27. Ericsson
Website: www.ericsson.com/my
Industry: Mobile communications
Malaysia address: Ericsson (M) Sdn Bhd
3420 Persiaran Sepang
63000 Cyberjaya, Selangor. Tel: 03-8314 6000 Fax: 03-8314 6009
Ericsson is the leading telecom supplier in the world. In the Asia Pacific region, Ericsson has over 30 percent market share in mobile communications infrastructure. Ericsson’s net sales in the region for Q3 2005 accounts for 22% of Ericsson’s global sales.
Ericsson has a strong presence in Asia Pacific, with 16 operating entities grouped into five market units: Australia & New Zealand, China, India & Sri Lanka, North East Asia (Japan, Korea, Taiwan), and South East Asia (Bangladesh, Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam, Myanmar, Cambodia, Laos and Brunei).

28. Samsung
Website: www.samsung.com
Industry: Electronics
Malaysia contact: Suite 3B-9-3A, Level 9, Block 3B
Plaza Sentral, Jalan Stesen Sentral 5
Kuala Lumpur Sentral, 50470 Kuala Lumpur, Malaysia
Tel: 03-2263 6600 Fax: 03-2263 6666

In this region, Malaysia plays a key role in SAMSUNG's strategy as both a manufacturing export base as well as a market for high-value technology products. They currently employ a total of 2200 employees in Malaysia. SAMSUNG Electronics offices in Malaysia consist of 1 subsidiary office and 2 manufacturing facilities. In recent years, SAMSUNG has evolved as a major consumer technology brand. We consistently clinch top 3 positions across South-East Asia for televisions, monitors/LCD monitors, side-by-side refrigerators, washing machines and DVD players.

29. Sony Malaysia
Website: www.sony.com.my
Industry: Manufacturing/electronic
Malaysia contact:
The Human Resources Department
Sony (M) Sdn Bhd, No.7, Tanjung Bandar Utama
Bandar Utama, Petaling Jaya 47800, Selangor Darul Ehsan
Email: recruits@sony.com.my

Sony has helped developed discerning Malaysians who have come to expect quality, integrity and reliability in audio/visual equipment. Sony's cutting-edge technology brings sights and sounds, expectations and experiences into the home as well as the office.

30. Berjaya Corporation
Website: www.berjaya.com.my
Industry: Various
Add: BERJAYA LAND BERHAD
Group Human Resource & Administration Division
11th Floor Menara Berjaya, K L Plaza
179 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur
Email: hr@berjaya.com.my

Berjaya Corporation is a major Malaysian conglomerate with annual revenue in excess of RM2.93 billion. Through a series of acquisitions, organic growth and the entrepreneurial leadership of Tan Sri Dato' Seri Vincent Tan, Berjaya Corporation today has a total employee strength of over 17,000, and is engaged in the various core activities including property development, vacation & resorts, education, food & beverages, investment holdings and others.

*source from "Skor Career Malaysia"

My current company? Not listed...

Friday, April 14, 2006

福島*学

Pejam celik pejam celik dah 5 tahun tinggalkan universiti tu. Macam tak percaya je...Masa memula dapat offer tu, rasa cam lama sangat la study. 2 tahun kat malaysia, 4 tahun kat sana. Tapi tu la kan...macam tak percaya jerk. Dah 5 tahun dah grad.

Tapi baru-baru ni saja la kan, dok surf internet, dah taktau dah website mana lagik nak tuju, tetiba teringat kat satu tempat yang dah lama tak kujenguk...Owhhh..dah berwajah baru rupa-rupanya dia. Fukushi*a Universi*y, itulah tempat yang menyebabkan aku menjejakkan kaki ke negara matahari terbit tu.

Image hosting by Photobucket Aku tak ingat la pulak samada aku penah masuk kelas lecture yang macam ni rupa atau tidak. Heheheh...Dah la kerusi kayu kan....sakit punggung duk lelama...hahahaha....

Image hosting by PhotobucketNi pulak, rasanya macam *jyouhou shori centre. Nampaknya pc-pc kat situ semuanya dah tukar yang baru jugak. Teringat pulak, masa tu 2nd year kalau tak silap. Ada exam. Tak ingat la exam subject apa. Masa tu memang gila-gila la zaman chatting. Exam buat cepat-cepat bagi siap awal, lepas tu lom abis lagik waktu exam dah mintak keluar ngan lecturer. Tempat yang dituju ialah *jyouhou shori centre la. Kemaruk chatting betul lah kan...

Ish, tapi rasa bersalah la pulak kat Satou-san penjaga *kokusai kouryuu kaikan, Watanabe-san penjaga *ryugakusei, abang opis *keizai gakubu yang cute etc sebab tak ucapkan *SAYONARA pun!!

Bersalahnya rasa....

Thursday, March 30, 2006

Erina 6months

Image hosting by Photobucket

Erina dah 6 months last Sunday. Dia dah pandai golek-golek sampai dah nak masuk bawah rak tv :-). Erina dah tak tidur dalam buai lagik. Tapi parah la aku sebab kena tepuk-tepuk dia sampai dia tidur. Sebelum tidur dia mesti pusing kiri, pusing kanan, pusing kiri, pusing kanan sampai la dia buleh tidur. Risau aku tengok dia asyik gerak-gerak jerk.

Dia dah kenal orang. Tapi dia tak nangis bila orang tak kenal pegang dia. Cuma bila dia tengah syok main-main, tetiba dia perasan yang mama dia takde, masa tu la baru dia menangis. Papa duduk dekat dia ajak main-main pun tak jalan jugak. Akhirnya bila aku pegi kat dia atau papa dia bawak dekat aku, automatik lak dia berenti nangis. Bangga jugak sebab anak suka dekat kita, tapi sometimes susah jugak bila ada "nature call". Ihik...

Wednesday, March 29, 2006

Ken's Birthday Party

Date: 25/03/06, Saturday
Venue: Putra Heights
Time: 3 pm onwardsssss......ada tu sampai kul 11 malam pun. My family selamba jerk terbungkang depan tv. Sib baik guest tu lepak luar di bawah pokok kelapaakkk eh bukan..di bawah canopy :P

Oleh disebabkan ada sedikit rajin, I steamed mocha chocolate cake for the party. Tapi kenapa la kek ni tak naik sangat aa? Tapi yang ni okay skit. Yang ni

Image hosting by Photobucket

2nd time buat lepas yang 1st adunan punya cake sudah lupa masukkan soda bicarbonate daaa. Nampak sangat la amaturnya tak macam kak lynn. Bayangkan aku tidur pukul 2 pagi ari Sabtu pastu lepas Subuh bangun sekali lagi and adun sekali lagik. Sebab yang 1st tu memang failed la! Sib baik la yang 2nd time ni okay and *aji pun sedap. My SIL siap asingkan untuk dia skit sebab bila dia jengah jerk ke serve table semakin lama semakin sedikit pulak kuantitinya. Hehehehe...

Actually masa party ni banyak sangat makanan yang my SIL served. Nasi tomato, 5 biji kek termasuk birthday cake and mine, agar-agar, satay, nasi himpit, roti jala etc. Just imagined that! Kitorang pun makan sampai kenyang. Disebabkan nasi tomato banyak lebih, Sunday pun kitorang breakfast dengan nasi tomato jugak.

Image hosting by Photobucket

Ken, the birthday boy

Tuesday, March 28, 2006

OMG!!

Cuba tengok kat mileage meter "cik ct" saya ni.


Image hosting by Photobucket

Nampak tak dah berapa ribu km?

Image hosting by Photobucket

(After zooming)



Nampak kan?

Rasanya better we moved back to Shah Alam as soon as possible. Sekarang ni, me and my hubby travel from home @ Seremban to office every day. Hubby ke Alor Gajah, while me ke Shah Alam. Nasib baik tidaklah sesudah subuh sangat kitorang keluar dari rumah.

Yang tak tahannya, this "cik ct" baru jerk 1 tahun 3 bulan dengan kitorang tapi mileage dah 65,687km. Jauh dah "cik ct" ni jalan. Bayangkan me travel about 160km per day! Belum campur lagi balik kampung di Kedah dan Johor. Takut pulak kalau loan kereta tak habis lagi tapi kereta dah kondem! (T_T)

Tapi memang patut la agaknya kalau hubby cari kerja lain yang much more better with a great offer kat area Shah Alam or KL yang easy access dengan public transport. So boleh la savekan petrol jugak!

Cepat la bulan 6!!! Hu hu hu~

Friday, March 24, 2006

Mederma - Untuk menghilangkan parut

Image hosting by Photobucket
*Please click on the pic.

Bukan sorang, tapi dua orang yang dikenali bagitau yang diorang risau sangat kalau scar kena minyak panas tu tak hilang. Tapi my MIL, accident 2 tahun lepas and my SIL belikan my MIL Mederma untuk hilangkan parut-parut luka bekas accident tu kat Guardian. And walla, parut tu tak ambik masa untuk hilang. Tapi kena rajin sapu la.

Packing Mederma kat Malaysia rasanya tak sama dengan gambar kat atas tu. Yang kat atas tu ambik dari internet untuk overseas market. Malaysian market punya tulisan "Mederma" tu dalam warna hijau tak silap i.

To k. coy and k. nor, boleh la cuba guna produk ni. Insya Allah boleh hilangkan parut-parut tu. Don't worry and be happy always! ;-)

Friday, March 10, 2006

Ribut di Subang Jaya?

Petang semalam, macam biasa dok kat opis sorang-sorang. Bape kerat jerk staff kat opis ni, yang majoritinya service department, 2 orang sales, dan sorang admin. Admin, dan 2 orang salesman sudah pegi Singapore. Tinggal la services member termasuk aku yang salu kena jaga opis. Tapi syok juga sorang-sorang. Kira macam opis ni aku yang punyaaaaaaa!!! Ha ha ha

Well dalam syok-syok aku semalam, tetiba terdengar hujan turun dengan lebatnya sekali dengan bunyi deruan angin yang sangat kuat. Rasa cam nak tercabut bumbung pun ada. Bila jengah luar, tu dia pokok kena tiup angin macam nak tercabut dari tanah. (Sebatang dah pun tercabut kat Subang Jaya-ihsan dari The Star, 10/03/06)

Image hosting by Photobucket

Takut jugak la pokok depan opis aku tu tumbang. Takut tertimpa cik ct aku tu. Baru naya. Camno den nak balik kalau cik ct tu dah kena timpa pokok yerk? Dalam hati berdoa supaya akar pokok tu mencengkam kuat supaya tak terbang dan juga kayunya kuat supaya tak tumbang.

Ribut tu cuma dalam 30 minit je. Lepas tu keadaan okay seperti biasa siap keluar matahari lagik. Alhamdulillah....

Bz bz bz zzzzzzzzzzzzzz......

Waa...dah lama sangat tak update sini. Bz betul last week. Mana nak kejar daily job, mane nak kejar additional job. Apa-apa pun seminggu sudah berlalu, my working table pun dah kembali seperti biasa.

Last 2 weeks Erina dah 5 bulan. Berat dia 7.1kg. Masa 4 bulan cuma 5.8kg. Banyak jugak dia gain. Mungkin sebab from 4months kitorang dah bagi dia gerber & rusk. Alhamdulillah lepas injection tak demam. And masa dia baru dapat meniarap pun tak demam. Tapi yang peliknye sekarang baru demam dan batuk-batuk. Kesian dia tak berapa selera nak minum susu sebab mungkin tekak dia sakit. Kalau keadaan ni berterusan, mau turun balik berat badan dia.

Thursday, February 23, 2006

Selebriti yang kukenali - Topik Pagi

WAHEEDA!!! Waheeda aka Wawa satu dorm ngan aku masa dekat SMSJ. Dia form 1, aku lak form 2. Masa sekolah dulu, biasa la kan untuk budak form 1 mesti ada orientation. Dia kira glamer jugak la di kalangan student-student baru tu. Comel jerk dia masa tu. Nyanyi pun pandai, especially lagu Hindustan. Aku ingat lagik mak dia pesan jangan buli anak dia. Opsss....Tapi kami tak buli pun, Wawa tak sampai form 5 pun sekolah kat situ. Aku pun dah tak penah contact ngan Wawa ni. Dia pun tak kenal aku dah kot...

Aku nak call pagi tadi satu radio station ni, tapi biasa la "Number Busy", "Number Busy"...

Tuesday, February 21, 2006

Gosh, I miss Japan!! (February's Version)

February is a great time for visiting Japan, as the weather is usually sunny and dry, airfares are low and sightseeing spots are not crowded. Only in northern Japan and along the Sea of Japan coast, there is lots of snowfall, and conditions are very good for winters sports.
The downside of a visit in winter are the relatively short days (sunset is around 5:30pm in Tokyo) and the vegetation's barren state.

* Above information is from When To Travel To Japan

Masa zaman sekolah dulu, kalau bulan February aku buat ape yerk? Alamakkkk...I missed Niina's birthday on 7/2. Niina-chan, Otanjyoubi Omedetou!!!

Sambung balik....

1st year (haru/ spring 1998)
- yang aku ingat gakkou pun dah nak cuti. Exam pun dah abis rasanya. Hmmmm....takde memori aku masa kat japan bulan februari tahun tu.

2nd year (haru/ spring 1999)
- sama la seperti di atas. No sweet memory in February.

3rd year (haru/ spring 2000)
- aku keseorangan di hari valentine. Hahahaha...tak sambut pun sebenarnye. Tapi aku ingat lagik, valentine's eve ada orang tu call aku. Aku pun pelik. Hahahah...selalunye dia yang ignored aku kalau aku call. Memang aku jadik cam stalker la waktu 3rd year. Kwang kwang kwang....

4th year (haru/ spring 2001)
- yang aku ingat aku buat arubaito dekat kilang packing kuri. Kuri ni diorang jual kat kombini. Bangga jugak la bile nampak kuri tu kat situ. Hasil kerja kitorang tu. Masa tu aku keje dengan Nita and Farah. Kitorang keje 8:00 pm - 8:00 am. Kira jadik macam kelawar la. Hehehehe...Sib baik bukan kupu-kupu malam. Masa tu aku dah final year, kelas pun dah tak ambik lagi sebab sumer aku dah cover sampai 3rd year, tinggal thesis ngan ambik subject yang ringan-ringan jerk skit. So tak kisah la keje siang ke keje malam ke...

Aku ingat lagik, ada satu siang yang aku patutnye tido tapi aku ada hal so aku tak dapat nak tido. Malam tu aku tak leh buat keje. Line berjalan, aku pegang kuri tapi aku tak masukkan dalam plastic bag. Farah cakap, aku berdiri sambil senyum tapi mata aku tutup. Hahahahaha...kalaulah ada sesapa yang ambik gambar masa tu, tingin jugak aku nak tengok macamana gayanye. Sib baik supervisor kitorang tu tak marah. Dia pulak yang tolong masukkan dalam mana-mana plastic bag yang kosong. Kenapa supervisor tu tak marah aku ek? Sampai skang aku confuse lagik. Dia suka kat aku ke? Hahahahahah....Mungkin dia takut aku tak paham bahasa jopun kot.....

- Late Intan (al-fatihah..), Farah, Nita and aku pegi Okinawa. Okinawa ni satu pulau kecik yang jauh betul dari 4 main island di Japan. Kitorang ambik package untuk 4 orang. Tak mahal sangat lah sebab affordable oleh kitorang yang masih student ni. Kalau tak, takde la kitorang pegi.(Package ni pun late Intan yang jumpa dalam paper. Masa tu aku tengah arubaito kat kilang kek kat tempat Nita, Niigata-Ken). Hotel pun 5 stars la kitorang bagi. Ambik flight from Haneda Airport to Okinawa. Sampai sana jerk gi car rental punye outlet dan dapat satu Honda LOGO. Aku yang drive. Aku dapat driving license lepas SPM tahun 1994, tapi aku mula berani driving masa aku kat Japan. Tu pengalaman jugak kan....

Kitorang cuma ada 3 ari jerk untuk jalan-jalan kat Okinawa. Gambar ada jugak la snap. Nanti aku scan la. Antara tempat yang kitorang pegi, gua yang dolu-dolu tempat orang melombong bijih. Cactus farm pun kitorang lawat jugak. Selain daripada tu, kitorang melawat Ryukyus University, univ si An, junior setahun muda dari aku. Jugak univ Kak Zit (Ruzita Chikon, kakak angkat aku masa di SMSJ), tapi time aku pegi sana of course la dia dah grad dan balik Malaysia kan. Shuri-jo pun kitorang ambil kesempatan jenguk jugak. Shuri-jo ni pernah jadi pusat pemerintahan dan tempat tinggal raja-raja sampailah Okinawa jadi salah satu negeri di Japan.

Yang paling best kitorang makan dekat A&W. Mana nak cari A&W kat Japan kecuali kat Okinawa ni...hehehehe..Ntah la sepanjang panjang aku dok kat Fukushima dan berjalan-jalan di kawasan sekitarnya aku tak pernah pulak nampak A&W. Tetiba kat Okinawa pulak yang ada, apalagi layannn....

Pada aku, Okinawa ni lebih kurang macam Malaysia. Kalau kat pulau-pulau lain di Japan, orang lain begitu berhati-hati sekali driving takut kena saman etc, tapi lain pulak dengan Okinawa. Baik punye cilok lah. Macam driving style kat Malaysia pulak. Semua orang tau, kurang bersopan skit. Cuaca pun seakan-akan sama dengan Malaysia, tropika. Kurang terasa yang kami sedang berada di negara 4 musim.

Apa-apa pun tu semua kenangan yang takkan aku lupakan di bulan Februari sepanjang tempoh aku kat sana. Menarik jugak kan!

*
Otanjyoubi Omedetou - Happy Birthday
Gakkou - School (kenkadang sebut sekolah instead of daigaku(univ))
Arubaito - Part time job
Kombini - Convenient Store
Kuri - Buah Berangan
Shuri-jo - Shuri castle

Wednesday, February 08, 2006

Erina's First Meal

Last Saturday (04/02/06), we all try bagi Erina solid food. Tak banyak yang kami jumpa kat market food yang sesuai dengan 4months old baby. Paling tidak pun, aku jumpa Milna Rusk Green Bean flavoured.

Memula bagi anak makan memang susah. Dengan takde experiencenye lagik. Aku nak bancuh pun tak reti. Heheheheh...Dah le first time bancuh air yang keluar dari flask tu dah sejuk (flask tu tipu aku, kata 24hrs panas tapi tak sampai stengah ari dah sejuk). Dah jadik lain macam jerk makanan Erina tu tapi aku suap jugak. Makan la jugak dia tapi sekeping tak abis pun.

The next day, we all try lagik and kali ni nampak lawa jerk macam baby food. Hik hik hik. Tapi kali ni, 2 suap jerk lepas, then Erina terjerit-jerit taknak. Aku give up takat tu jerk la.

Monday antar Erina macam biasa without bekalkan dia food tu. Malam bile jemput Erina, makcik pengasuh tanye, "Mana makanan dia? Makcik nak bagi Erina makan ni". "Okay, esok (Tuesday) saya bawak".

The next morning bekalkan Erina makanan dia n pegi keje macam biasa. Petang tu masa pick up erina, excited la nak tanye makcik tu Erina makan atau tidak. "Makan, makcik bagi dia 2 kali. Sekeping kul 10pagi, sekepin lagik kul 5 petang. Abis jerk dia makan!". What, macamana ek makcik tu buat? Mama tak baca bismillah kot...hik hik hik



Image hosting by Photobucket

Friday, January 27, 2006

Happy Chinese New Year!

Selamat menyambut tahun anjing to Buddhist all over the world! Ishhhh....

No time to update. Too busy finishing outstanding job before a long long holiday (but until wednesday only).

Thursday, January 19, 2006

Gas Ammonia di kampung den

Pemandu lori tampil akui lupus toksik

Oleh Suffian Abu Bakar

SEGAMAT 18 Jan. - Tey Tian Seng, 30, hanyalah pemandu lori dan orang biasa. Dia diupah membawa kandungan yang tidak diketahuinya untuk ditanam di beberapa tempat di Johor.
Namun, selepas dia mengetahui benda yang dibawanya telah menyebabkan penduduk Kampung Sungai Gatom, Labis menderita pencemaran ammonia, dia tidak dapat tidur malam.


Perasaan bersalah yang amat sangat, menghantuinya. Malah keluar rumah pun dia takut.
Akhirnya hari ini, ditemani seorang peguam dia menggagahkan diri membuat pengakuan kepada umum.


Apa yang memeranjatkan dalam pengakuan itu: Dua lagi lokasi di Johor dipercayai menjadi tempat pembuangan beribu-ribu tan sisa toksik selain Kampung Sungai Gatom di Labis itu.
"Saya meminta maaf kepada semua penduduk Labis yang terlibat dalam kejadian ini (gas ammonia). Sebenarnya saya sendiri tidak tahu benda ini boleh menjadi besar kerana saya tidak tahu kandungan bahan yang saya bawa.
Sejak kejadian itu saya tidak boleh tidur lena dan saya juga sedia bekerjasama dengan Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk menyiasat perkara ini setelah mendapat nasihat daripada peguam saya,'' katanya.

Tian Seng mungkin seorang yang `lurus bendul' - tidak tahu apa-apa. Tetapi apa yang sebenarnya sudah berlaku? Siapakah yang bertanggungjawab dan dalangnya?

Fenomena yang berlaku ini menyebabkan orang ramai kini berfikir, tertanya-tanya dan keliru dengan fungsi JAS. Agensi itu yang sepatutnya mengawasi perjalanan sisa toksik itu ke tempat pelupusan yang ditetapkan, seolah-olah `tutup mata' dan lepas tangan.


Lebih menghairankan, sehingga kini pun - Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Datuk Adenan Satim dan Ketua Pengarah JAS, Datuk Rosnani Ibarahim tidak buka mulut, walaupun insiden di Kampung Gatom sudah berlaku seminggu lalu.

Utusan Malaysia dalam laporan eksklusif muka 1 Khamis 12 Januari lalu mempersoalkan JAS ekoran kejadian di Kampung Gatom itu. Akhbar itu bertanya mengapa sisa toksik berbahaya itu terlalu mudah dibuang sesuka hati, sedangkan JAS mempunyai sistem dikenali sebagai Sistem Penjejakan Sisa Berjadual (E-Swiss). E-Swiss akan memastikan sisa-sisa itu tiba ke destinasi `terakhir' di loji pelupusannya di Kualiti Alam di Bukit Nenas, Negeri Sembilan.
Tetapi berdasarkan kejadian demi kejadian ini memperlihatkan ada `unsur-unsur yang tidak kena' telah berlaku.


Sementara itu, peguam Tian Seng, Pang Hok Liong berkata, pihaknya juga meminta supaya JAS Melaka bertanggungjawab dalam soal itu kerana agensi terbabit sepatutnya mempunyai data-data mengenai jumlah bahan buangan yang dihasilkan oleh sesebuah kilang, termasuk jumlah yang sepatutnya dilupuskan.

Tian Seng berjanji menyalurkan semua maklumat yang diperlukan kepada JAS.
Dia yang memiliki tiga buah lori muatan 10 tan mengaku menjadi pihak ketiga iaitu syarikat pengangkutan yang diupah oleh sub-kontraktor kepada pemilik sebuah kilang di Melaka untuk mengangkut dan membuang sisa toksik di ketiga-tiga lokasi. Dia yang mendakwa tidak mengetahui bahan yang diangkut adalah sisa toksik menerima upah RM50 satu tan atau RM500 bagi sebuah lori 10 tan mulai Oktober sehingga Disember lalu.


Kampung Sungai Gatom di Labis menarik perhatian seluruh negara apabila lebih 300 penduduk terpaksa berpindah setelah terhidu gas ammonia dari sebuah tapak pembuangan sisa toksik di tebing Sungai Gatom pada 8 Januari lalu.

Tian Seng yang bercakap melalui peguamnya mendakwa, Kampung Sungai Gatom adalah lokasi ketiga selepas dua lokasi lain dijadikan tempat pembuangan sisa toksik sepanjang tempoh tiga bulan itu.

Dia mendakwa menerima tugasan melalui subkontraktor pada Oktober lalu untuk mengangkut bahan buangan dari sebuah kilang yang terletak di Melaka ke tiga tempat berasingan.

Katanya, dia bersama dua lagi pemandu lori mengangkut sisa toksik itu beberapa hari sebulan dengan kekerapan tiga kali ulang alik setiap hari."Kesemua bahan yang diambil dari kilang itu dalam bentuk serbuk tanah dan batu, tidak diletakkan dalam kontena, tong atau kotak aluminium dan kami hanya diberitahu ia adalah bahan buangan dari kilang. Sepanjang proses mengangkut bahan tersebut, muatan bahan itu hanya ditutup dengan kain kanvas biasa serta diikat rapi,'' jelasnya pada sidang akhbar bersama peguamnya itu di Dewan Pertubuhan Kebajikan Chun Chiu di sini.

*Kesian orang kampung kena tinggal kat balairaya. Apa lah sesuka buang sisa toksik merata-rata. Patutnya setiap kilang patut ada prosedur untuk bawa keluar sisa-sisa toksik dari kilang. Walau ada prosedur sekali pun, mesti buat endah tak endah sebab tu la perkara macam ni berlaku. Sampaikan pemandu lori pun taktau apa kandungan barang yang diangkutnya tu.

Sekolah-sekolah berdekatan pun kena tutup sekolah satu hari. Dah rugi syllabus satu hari.

Thursday, January 12, 2006

A Trip To Bintulu

This year raya aji, we all celebrate di Bintulu. Mak mentua, adik ipar n family dan kami sefamily.

Untuk pegi ke KLIA tu, kitorang booking KLIA Taxi untuk datang pickup dekat rumah 10:30 pagi di Seremban Jaya. Ingatkan taxi tu akan delay (biasa la kannn...), rerupanya on time pulak dia sampai. Pukul 10:10 am macam tu, taxi driver call tanye location rumah. Masa balik dari Bintulu pun, kitorang ambik budget taxi dari KLIA. Tunggu pun tak lama. Dapat tiket, tunggu sekejap, nah dah ada taxi. Bagus la service KLIA Limo ni.

For those yang nak booking KLIA taxi buleh call,
1) To KLIA - 03-9223 8080 (8:00 - 00:00)
03-8787 3030 (00:00 - 8:00)
2) From KLIA - 03-8787 3678 (24 hours)

Masa di Bintulu, tak ke mana-mana pun. Rumah mak lang selesa. Semi D, double storey. And every places ada aircond except dapur and toilet lah. Hehehehe...Dengan ada cik mek molek, me and hubby prefer duduk rumah jer. Niat nak ke Bintulu pun, sebab nak melawat Mak Lang. Tambah lagi, nak jalan sendiri memang tak reti la. So, gelang-gelang kristal tu aku tak tau menahu pun Fara! Sampai la aku balik sini and check my blog. Uhuk uhuk uhuk!

Dakara coy-chan, doko he mo ikanakatta node, erina-chan igai no syashin wo toranakatta. Hehehehe
Image hosted by Photobucket.com

Erina dalam flight

3K (Kaya, Kacak atau Kelakar)

Seperti biasa ke tempat keje, radio pilihan yang sering kudengari ialah Pagi di Era. Topik pagi ni ialah kalau kita nak memilih pasangan yang mana satu menjadi pilihan, Kaya, Kacak atau Kelakar? Ada satu sms yang dibacakan oleh K&K (Khairil & Kiran), lebih baik kita pilih kelakar sebab kalau kaya, ada kemungkinan kita akan jatuh miskin. Kalau kacak, lama kelamaan akan jadik tua jugak. Tapi kalau kelakar, akan senantiasa kelakar.

But to me, kalau kelakar tapi tak berduit pun tak buleh jugak. Sekarang pegi mana-mana pun mesti nak kena guna duit. Kalau jalan kat dalam KL tu, mesti ada tol. For example, semalam one of my friends nak pegi Menara Telekon buleh sesat sampai ke Kelana Jaya. 4 tol dia kena! Nanti kalau ada anak pulak, mana nak cari duit hantar anak pegi sekolah, makan pakai anak, sakit anak? One of the callers cakap thru her experience yang husband dia cuma keje kilang jer mungkin operator kot. Walaupun family *hantai, dia still nak kahwin dengan mamat ni. Dia cakap dia gaji besar, takpe dia buleh cover. But end up, dia terpaksa bekerja selama 7 ari seminggu untuk cover monthly expenses dia. Kesian kan?

Kalau pasangan kita kacak pun, risiko tinggi jugak. Biasanye kalau orang kacak, ramai yang pandang. Dia pun mungkin rasa saham dia tinggi. Kang ada pulak dia bukan satu lagi branch. Sapa jugak yang susah?

So my conclusion is, biarla ada ketiga-tiganye tapi dalam kuantiti yang sederhana. Tak terlampau kacak tapi sedap mata memandang. Tak la kelakar sangat, tapi still ada sense of humour. Tak la kaya raya sangat, tapi berduit la jugak.

Kesederhanaan itu penting...

*hantai = objection

Friday, January 06, 2006

Akemashite Omedetou Gozaimasu!!

*Akemashite Omedetou Gozaimasu! Happy New Year! Selamat Tahun Baru!!!!!! Azam baru? Tak semestinye setiap tahun baru kite kena azam baru.

Nothing much to say just Happy New Year eventhough today already 6th January.

Tomorrow, my hubby, me and of course my little kiddie erina will taking a flight going to Bintulu. Bintulu, in my mind only a small town in Sarawak. Still don't know whether we can go sight-seeing or not since I have Erina. She's still small and I feel unsecure to bring her jalan-jalan.


*Akemashite Omedetou Gozaimasu = Happy New Year